• IHOS Expo 2019 Değişim Artı (03 Ocak 2019)
  • IHOS Expo 2019 Değişim Artı (03 Ocak 2019)
  • IHOS Expo 2019 Değişim Artı (03 Ocak 2019)

IHOS Expo 2019 Değişim Artı (03 Ocak 2019)

Hayatımız ve Kalite Dergisi Ocak 2019

İBB OHSA EXPO 2019

“Değişim Artı” Kongre İzlenimleri

Tahsin Özyamak

Değişim

Dünya var olduğundan beri hayatımızın her alanında bir “Değişim” ihtiyacı süregelmiştir.

Dünün çok başarılı uygulamaları bugünün koşullarında yetersiz geldiğinde değiştirme ihtiyacını duyduk.

Yarında, bugünkü uygulamalarımızın yetersiz olduğunu anladığımızda her ne varsa “Değiştirmek” için çaba göstereceğiz.

Kısacası “Değişim Hiç Bitmeyecek”

Hayatta var olabilmek, uyum sağlamak, başarabilmek için; bulunduğumuz coğrafyaya, oranın kültürüne, komşuluk ilişkilerine, iş ortamımıza, ailemize yeni katılan çocuğumuza, torunlarımıza vb… birçok başlığı sayabiliriz.

Hangisi birbirinden önemsiz acaba? Ayıramadığınızın farkındayım. Çünkü saydığım ve sayamadığım ne kadar başlık varsa olabildiğince başarılı olmalıyız. Tarihe baktığımızda Devletlere, Uluslararası ve ulusal şirketlere, mutlu yaşantısı olan aile ve bireyler başarılı ise bir yöntemlerinin olduğunu ve bu nedenle başardıklarını görüyoruz.

Değişim için 3 başlığa ihtiyacımız var:

· Niyet etmek

· Farkındalık

· Ve Yöntem

Değişime ihtiyaç duyduğumuz önemli konulardan biride İş Sağlığı ve Güvenliği. Detaya girmeye hiç gerek yok. Avrupa’da birinci Dünya’da üçüncü olan yani karnemizin en kötü olduğu uygulamamız.

Her ne yaparsak yapalım, Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, işletmelerimizde robot sistemlerini devreye alsak da başarı için “İş Yönetimini kurmak ve Standart iş yapabilmeyi geliştirerek” ve Çalışanlarla ve Değişimi Gerçekleştirerek” başarabiliriz.

Değişim Artı+

13-15 Aralık 2018 tarihleri arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSG Müdürlüğü tarafından bu yıl ikincisi düzenlendi. IOHS Expo 2. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi ve Fuarı “Değişim Artı” teması ile gerçekleştirildi.

Başta Kongreyi düzenleyen İBB ve İSG Müdürlüğüne, Bilimsel değerlendirme kuruluna, oturum başkanlarına, fuar organizasyonuna, bildirileri ile görüşlerini dile getiren, kongreye zaman ayırıp izleyen katılımcılara, stant açıp maddi ve manevi destek olan kuruluşları çok teşekkür ediyorum.

“Genç Uzman Zirvesi” ile 13 Aralık 2018 günü yapılan “Genç Uzman Buluşması” çalışmanız genç ve gözleri pırıl-pırıl parlayan kardeşlerimize kucak açtığınız, kürsüde şans verdiğiniz ve onların değerli olduklarını hissettirdiğiniz için çok teşekkürler. Bence kongrenin en anlamı günleri idi.

Kongrede 70 Bildiri sunuldu. 40 oturumda 142 sunum yapıldı. 4000 aşkın Ziyaretçi 174 konuşmacı yer aldı. Konuşmacıların bir kısmı öğrenci ve gençlerden oluştu. Bir önceki yıla göre ilginin daha yüksek olduğu gözlendi.

Çınar Boru A.Ş. ile birlikte 3 bildiri sunduk. İşletme uygulamalarımızdan ikisi Akademik Bildiri olarak kabul edilirken birini de firmamız adına sunum yapma fırsatım oldu. Bölgemizden Erdemir haricinde hiç sunumun olmaması, hatta gördüğüm kadarı ile Çanakçılar A.Ş. dışında katılım olmamasına çok manidar. TSO Yönetimleri ürünlerle ilgili fuarlara araç kaldırmak, duyuru yapmanın yanı sıra, Yönetimsel kongreleri tertiplemek ve teşvik etme konusunda çok geç kaldıklarını düşünüyorum. Bu kongrelerin yerele yayılması için acilen TSO, Üniversite, Çalışma Müdürlükleri vb. kurumlarla iş birliğine gidilmesi gerekmektedir.

Erdemir, TTK, Tatmetal, Çınar Boru gibi başarılı uygulamaları olan, ulusal ve uluslararası arenada ödül alan firmalarımız var. Ama başarıları ve uygulamalarının izlenmesi ve paylaşılmasında bir adım ileri gidilemiyor. Hatta yerel gazetelerde bile yer bulamıyorlar ya da çok az.

Başarı sadece: Üretim ve Ciro ile karın, istihdamın arttırılması olmamalı.

“Yönetimsel olarak da Büyümeli, Birlikte düşünmeli, Birlikte başarmalıyız. Bölgemiz için, Türkiye için. Geleceğimiz için”

Son teşekkürümde İBB İSG Yöneticilerinden Sayın İbrahim Deniz Ekici Beye. Kısa ama öz sohbetimizde yukarıdaki konular üzerinde dertleştik. İBB ve şahsı adına her türlü bilgi paylaşımı ve desteği verebileceklerini duymak beni ayrıca mutlu etti. Başarılarının daim olmasını diliyorum. Bir dahaki kongrede görüşebilmek umudu ile.