İyi Yönetişim-Kaliteli Yaşam Şubat 2019

"İyi Yönetişim-Kaliteli Yaşam"

Gökkuşağını Yakalamaya Çalışmak adlı hazırlığını yaptığım kitabımın önemli bir bir bölümü. Bu bölümde kamu ve özel kurumlarda yetkinliklerin değerlendirilmesi irdelenmekteyim. Yerel seçimlerden önce kaleme aldığım Kamu ve Belediyelerdedeki atamaları konu alan aşağıdaki yazımı paylaşmak istiyorum.

"İyi yönetişim için bazı İlkeler:

Analiz yaparak karar verilmelidir. Mevcut ve ilkeleri analiz etmeden karar verilirse ileride sıkıntı çıkacaktır.

Performans ölçülmelidir. Yapacağınız işin bazını belirlemezseniz iyimi kötümü iş yaptığınızı bilemezsiniz. Bu sayede bir sonraki öğrenme becerinizi de geliştirmiş olursunuz.
Karar süreçlerinde katılımcı ve şeffaf olunmalıdır.
Soruyu doğru tanımlamalıyız.
Mali getirisini hesap etmeliyiz.
Gelecek nesillerin haklarını korumalıyız.
İlgili kesimleri anlamış mıyız?
Herkesin kararlara uymasında adalet nasıl sağlayacağız? Uymayanlarla uyanların arasında bir fark oluşturabiliyor muyuz?
Düzenleyici etki analizleri son derece kritik bir unsur. Hem kararı almadan önce hem de karar aldıktan belli bir süre sonra değerlendirme niyetimiz var mı?
Vatandaşın düzenli bilgilendirilmesini gerçekleştire biliyor muyuz?
Tarafsızlığınızı bağımsız düşünce üretebilmek için ne kadar gerçekleştirilebiliyoruz. Burada bir çıkar çatışması var mı, yok mu?
Problem olduğunda çözüm için etkin ve hızlı bir sistemi oluştura biliyor muyuz?
Farklı karar alma seviyeleri arasında tutarlılık var mı?
Yerel kapasite bunları algılamaya ve uygulamaya yeterli mi?
Uluslararası anlaşmalarla uyumunu nasıl sağlayabiliriz?
Farklı seviyede farklı gruplarla çalışırsak vatandaş bunun arasında kalabilir mi?

Bunların hepsi söylenmesi kolay ve çok basit gibi geliyor. Gerçekleştirilmesi için çaba ve emek bir o kadar sabır gerektirecektir. Yapılmadığı zaman ise toplumda adaletsizlik, eşitsizlik artacak eğitim, çevre vb. sorunlara da çözüm bulunamayacaktır. Bunu gerçekleştiremezsek toplumsal gelişmeye de engel olduğumuzu bilmemiz gerekiyor.

Bu adımları atmak elbette ki karar sürecini hızlandırmayacak bilakis bir miktar yavaşlatacaktır. Japonlar karar alırken çok uğraşıyorlar. Kararları aldıktan sonrada son derece hızlı uygulamaktadırlar. Bunun sonucunda “Japonlar en az özür dileyen millet.” olarak anılırlar.

İyi yönetim sürecinin kamu ve özel sektörde etkili bir şekilde uygulayabilmek karar alma sürecini bu süreçlere uygun gerçekleştirilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

2019 Yerel seçim sürecindeyiz. Yıllarca politikanın içinde bulunmuş birisi olarak aday belirleme süreçleri, politikacıların birbirlerine hitap dili ve proje bazlı çalışmaları geçtiğimiz dönemleri mumla aratmaktadır. Bu tutum ve davranışların hepimizin olumsuz etkileneceği “bir yönetim” habercisi gibi geliyor. Umarım yanılırım."

Tahsin Özyamak Şubat 2019